Webový prohlížeč, který používáte je zastaralý a není podporován (některé funkce nemusí fungovat správně). Prosíme aktualizujte si prohlížeč. Více informací na odkazu zde.
Prohlašuji, že jsem se seznámil se zásadami zpracování osobních údajů.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Měna
Česká koruna (CZK)
Euro (EUR)
Americký dolar (USD)
Země
Česká republika
Vybrat jinou zemi
menu
Florbalová poradna eFlorbal laboratoř Doprava a platba

Doprava

Doprava pro zemi: Česká republika
Doprava Cena Doprava zdarma od
PPL Parcel Shop PPL Parcel Shop Od 55 Kč 500 Kč
Česká pošta - Balík Do ruky Česká pošta - Balík Do ruky 88 Kč 2 000 Kč
Zásilkovna domů - kurýr Zásilkovna domů - kurýr Od 91 Kč
Balíkovna Balíkovna 63 Kč 1 990 Kč
Česká pošta - Balík Na poštu Česká pošta - Balík Na poštu 92 Kč
PPL PPL Od 90 Kč
GLS GLS Od 97 Kč
Zásilkovna Zásilkovna Od 61 Kč
Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Zdarma
Osobní odběr - Uherské Hradiště Osobní odběr - Uherské Hradiště 45 Kč

Platba

Dostupné způsoby platby jsou závislé na zvolené dopravě.
Platba Cena
Bankovní převod (zálohová faktura) 0 Kč
Dobírka 29 Kč
Hotově ve výdejně 0 Kč
Platební kartou ve výdejně 0 Kč
Platební karta online 0 Kč
Kontakt Dárky
Registrujte se a získejte výhody!

Jak vybrat kvalitní florbalové míčky?

11. 2. 2020, Thomas

Florbal je kolektivní halový sport, ve kterém kromě florbalové hole potřebuješ ještě další základní vybavení - florbalový míček. Na trhu existuje celá řada florbalových míčků, například modré, červené, bílé, IFF certifikované, nebo třeba dvoubarevné. Co mají všechny tyto míčky společného je váha +/- 23 gramů, průměr míčku 72mm a 26 děr. V čem jsou tedy rozdílné? Proč nějaký míček praskne po pěti střelách a jiný vydrží pět let?

Floorbee Torpedo - Oficiální míček finálových turnajů mládežnických výběrů Českého florbalu.

Technologie výroby florbalového míčku

Nejdříve se z nahřátého plastu vylisují polokoule. Následně se tyto polokoule spojí. Ke spojení polokoulí do jednoho míčku se používají dvě základní techniky.

  • Svařování ultrazvukem
  • Teflonové svařování

Po spojení polokoulí do jednoho míčku je téměř hotovo. Při spojení částí míčku se ve sváru vytvoří nerovnosti a ostré hrany a ty je potřeba zbrousit dohladka. Nerovnosti a ostré hrany by mohly být nebezpečné a zároveň by zhoršovali aerodynamiku míčku.

Svařování ultrazvukem

Svařování ultrazvukem je oproti teflonovému svařování výrazně levnější. Pro úsporu nákladů na výrobu je tato metoda svařování florbalových míčků prováděna téměř u všech florbalových značek. Ultrazvukové svařování využívá mechanického kmitání o vysoké frekvenci - ULTRAZVUK. Jedna polokoule míčku je zafixovaná. Druhá část je přitlačena k té fixní. Zafixovaná část míčku je rozkmitána ultrazvukovým měničem. Při souběžném kmitání a tlačení obou částí k sobě dochází ke tření a tím k nárůstu teploty. Dále dochází k plastické deformaci a přítlakem k následnému promísení materiálů a tím pádem vzniká svarové spojení.

Výhody:

  • Plochy sváru nepotřebují přípravu ani čistotu = nižší cena míčku.
  • Krátký čas svařování - levnější výroba = nižší cena míčku.

Nevýhody:

  • Nízká pevnost spoje = nízká pevnost míčku.
  • Téměř nulové propojení materiálů = nízká pevnost míčku.
  • Vyšší deformace původní materiálu při zpracování = nižší pevnost míčku.
  • Při ultrazvukovém sváření se používají nižší teploty = nižší pevnost míčku.

Příklad míčků, které jsou svařovány ultrazvukem.

Teflonové svařování

U teflonového sváření se používá externí zdroj tepelného záření. Před samotným procesem sváření se vyrobí teflonové topné těleso. Teflon je zvolen kvůli rovnoměrnému rozložení teplot na celé pracovní ploše. Při svařování horkým tělesem musí florbalový míček projít několika kroky. Nejdříve se obě florbalové polokoule zafixují. Zahřeje se topné těleso a poté dochází ke kontaktu obou částí florbalového míčku s topným tělesem. Tímto krokem dojde k nahřátí plastu. Následně se odstraní topné těleso a dochází ke spojení florbalového míčku. Teflonové svařování je sice na provedení dražší, ale ve výsledku se produkují minimálně o 20% pevnější míčky.

Výhody:

  • Jednoduchý proces, lehce kontrolovatelný = nižší cena míčku
  • Extrémně vysoké pevnosti svarů, nízké vnitřní pnutí = vysoká odolnost míčku.

Nevýhody:

  • 3D kontury svarů vyžadují nákladné nástroje.
  • Dlouhé procesní časy.
  • Vysoké režijní náklady (energie).

FLOORBEE Torpedo IFF match - teflonem svařovaný míček. Vysoká pevnost sváru a kvalita míčku.

Barva míčků

Barva florbalového míčku je velmi diskutované téma. Stále je rozšířena informace, že míčky, se kterými se můžou hrát oficiální zápasy, jsou: bílá a meruňková. Jak je tomu ale doopravdy? Oficiální pravidla vydané Mezinárodní florbalovou federací IFF v roce 2018 se míčku věnují v části č.4, odstavec 406, bod 1.:

"Míč musí být schválen IFF a odpovídajícím způsobem označen. Povrch míče musí být jednobarevný v nefluorescenční barvě."

Základní otázkou je tedy: "Jaké barvy jsou fluorescenční?" Fluorescenční barvy se označují také jako barvy reflexní, signální nebo neonové. Tyto barvy jsou charakteristické svou schopností odrážet do okolí více světla, než sami přijmou. Tato barva vyloženě září.

Pokud se tedy při oficiální hře vyhnete vícebarevným míčkům a míčkům s neonovou barvou, můžete hrát s jakoukoliv barvou Vás napadne.

Oficiální barva míčku NOVÁ PRAVIDLA

Oficiálním sponzorem IFF je nyní značka UNIHOC. Unihoc tímto získal exkluzivní marketingová a prodejní práva na všech oficiálních IFF aktivitách. Nejedná se pouze o mistrovství světa, či Evropské poháry a kvalifikace, ale Unihoc je prezentován na všech projektech a seminářích IFF. Oficiálním míčkem všech mezinárodních florbalových soutěží je míčke Unihoc DYNAMIC.

Unihoc si stanovil i barvu tohoto míčku - meruňkovou. Neoficiálně se tedy tato barva stala propagovanou barvou míčku, se kterým se mohou hrát oficiální florbalové zápasy. Z této skutečnosti pramení již zmíněný nepravdivý fakt, že míčky se kterými se můžou hrát oficiální zápasy jsou: bílá a meruňková.

Nadcházející změna pravidel florbalu bude pamatovat i na barevnost míčků. Nejlepší úprava, jakou by IFF mohla udělat, je jednoduše vypsat barvy, které jsou povoleny pro oficiální soutěže. Bohužel to se nestane. Místo toho IFF chce pravidla upravit tak, že barvu míčku, se kterou se smí hrát oficiální soutěže, si vybere sponzor IFF. V praxi to tedy znamená, že sponzor IFF si zvolí barvu míčku kterou chce a tím pádem získá výhradní právo na výrobu a prodej míčků v dané barvě.

Je toto v pořádku nebo je to už za hranicí? Nepřipomíná Vám to předchozí situaci, kdy se Vám IFF snažila přikazovat, jakou omotávku můžete použít a jakou ne?

Dvoubarevné florbalové míčky

Podle pravidla, které jsme si rozebrali v odstavci výše, jsme se dočetli, že povrch míčku musí být jednobarevný. Dalo by se tedy usoudit, že dvoubarevný míček nemůže dostat IFF certifikaci. Naštěstí to není pravda. IFF si velice dobře uvědomuje popularitu dvoubarevných míčků, především ve Švédsku, kde můžete v každém týmu najít různé barevné kombinace, a tak dvoubarevné míčky podporují a svoji certifikaci jim udělují.

Na trhu můžeme tedy najít IFF certifikované florbalové míčky různých barevných kombinací, ovšem přijde-li na oficiální zápasy, v tomto případě s nimi hrát nelze.

Floorbee Torpedo florbalový míček.

Ideální florbalový míček

U florbalových míčků platí stejné pravidlo, jako u ostatního florbalového vybavení. Bez IFF certifikace nemůžete míček použít v oficiálních florbalových soutěžích. Pokud si ovšem koupíte již florbalový míček s IFF certifikací, IFF Vám garantuje, že se jedná o kvalitní a bezpečný produkt. Do této kategorie patří i např. FLOORBEE Torpedo IFF match.

Míček Torpedo byl vyvíjen 2 roky dle parametrů IFF. Koncept vychází z golfových míčků, kdy jamky na povrchu míčku zrychlují dráhu letu. Každá jamka je však doplněna malým výstupkem, aby se míček mohl pyšnit skvělými aerodynamickými vlastnostmi. Jeho design je navržený tak, aby míček v letové fázi dosáhl co možná největšího zklidnění a zároveň si zachoval špičkovou rotaci při hře na zemi.

FLOORBEE Torpedo IFF match se pro svoji kvalitu stal oficiálním míčekem finálových turnajů mládežnických výběrů“ a „oficiální míček MČR starších žáků“. Jeho kvalitu zaručuje jak volba materiálu, tak i technologie teflonového sváření, které garantuje minimálně o 20% pevnější svár a tím pádem i delší životnost míčku. Tento míček je vyráběn v České republice.

Floorbee Torpedo florbalový míček.

Ukázali jsme si rozdíl mezi kvalitními a méně kvalitními florbalovými míčky. V případě, že si pořád nejste jistí s výběrem a budete chtít poradit, neváhejte nás kontaktovat na emailové adrese: info@eflorbal.cz , kde Vám rádi poradíme! ;-)


Zaujal Vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli.

Tato stránka v rámci poskytovaní služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací, včetně informací o jejich odstranění a vypnutí naleznete zde .