Webový prohlížeč, který používáte je zastaralý a není podporován (některé funkce nemusí fungovat správně). Prosíme aktualizujte si prohlížeč. Více informací na
odkazu zde.
Cholesterol je tuková látka, kterou najdeme ve vašem těle a kterou také získáváme z potravy. Tato látka hraje klíčovou roli ve vašem zdraví, ale je také důležité mít cholesterol pod kontrolou, aby se zabránilo potenciálním zdravotním problémům. Cholesterol je nezbytný pro tělo, neboť hraje roli při tvorbě buněčných membrán, produkcí hormonů (včetně steroidních hormonů, jako je testosteron a kortizol) a tvorbě žlučových kyselin, které jsou nezbytné pro trávení tuků.
Cholesterol je tuková látka, kterou najdeme ve vašem těle a kterou také získáváme z potravy. Tato látka hraje klíčovou roli ve vašem zdraví, ale je také důležité mít cholesterol pod kontrolou, aby se zabránilo potenciálním zdravotním problémům. Cholesterol je nezbytný pro tělo, neboť hraje roli při tvorbě buněčných membrán, produkcí hormonů (včetně steroidních hormonů, jako je testosteron a kortizol) a tvorbě žlučových kyselin, které jsou nezbytné pro trávení tuků.
Typy cholesterolu
Cholesterol je přenášen v krvi dvěma hlavními typy lipoprotein:
LDL (low-density lipoprotein) - LDL bývá označován jako "špatný" cholesterol, protože může přispívat k ukládání cholesterolu na stěnách cév, což může vést k ateroskleróze a srdečním onemocněním
HDL (high-density lipoprotein) - HDL je označován jako "dobrý" cholesterol, protože pomáhá odstraňovat nadbytečný cholesterol z cév a snižuje riziko srdečních onemocnění.
Riziko pro srdeční onemocnění
Vysoká hladina LDL cholesterolu v krvi může zvýšit riziko srdečních onemocnění. Když se LDL cholesterol hromadí na stěnách tepen, vytváří aterosklerotické pláty, které mohou zúžit cévy a omezit průtok krve, což v konečném důsledku zvyšuje riziko srdečního infarktu a mrtvice.
Kontrola cholesterolu
Snížení rizika srdečních onemocnění zahrnuje udržování hladiny cholesterolu na zdravé úrovni. Toho lze dosáhnout zdravým životním stylem, což zahrnuje vyváženou stravu s nízkým obsahem nasycených a trans-tuků, dostatečnou fyzickou aktivitu, kontrolu hmotnosti a případně léky, pokud je to nutné.
Dietní doporučení
Zdravá strava zahrnuje konzumaci potravin bohatých na vlákninu, ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, ořechy a ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Omezte příjem potravin obsahujících nasycené a trans-tuky, jako jsou smažená jídla a uzeniny.
Jaké složky mohou pomoci zvládat cholesterol?
Artyčok - může pomoci tělu zbavit se přebytečného cholesterolu. Několik klinických studií ukázalo, že artyčok snižuje LDL cholesterol.
Pantethine - pantethin, derivát vitamínu B5, a jeho metabolity působí na metabolické dráhy tělesného tuku a cholesterolu. Klinické studie prokázaly schopnost pantethinu snižovat LDL a triglyceridy u lidí s vysokým cholesterolem.
Indický angrešt (amla) - tradičně používaná v ájurvédské medicíně, příznivě ovlivňuje krevní lipidy snížením celkového cholesterolu a triglyceridů – jedna přímá studie dokonce ukázala, že je srovnatelná se simvastatinem.
Česnek - Výhody česneku na krevní lipidové profily byly potvrzeny v mnoha recenzích a více než 30 klinických studiích. Česnek může snížit celkový cholesterol a LDL, stejně jako triglyceridy. Česnek má také příznivé účinky na krevní tlak pro další kardiovaskulární výhody.
Rostlinné steroly -jsou molekuly steroidů nacházející se v rostlinách, které mohou soutěžit s cholesterolem o absorpci ve střevech, čímž snižují hladiny LDL. Četné klinické studie opakovaně prokázaly, že rostlinné steroly jsou účinné při snižování LDL.
Rozpustná vlákna - účinky rozpustné vlákniny na snížení cholesterolu, jako je beta-glukan, pektin a ty z ovsa a ječmene, byly podloženy stovkami klinických studií. Příjem rozpustné vlákniny je spojen také s nižším výskytem kardiovaskulárních onemocnění.
Koenzym Q10 - dobře známý pro svůj vliv na kardiovaskulární zdraví. Statiny, léky první volby pro léčbu vysokého cholesterolu, potlačují hladiny CoQ10. Pro ty, kteří užívají statiny, je vhodné doplnit také CoQ10. Kromě toho může CoQ10 snížit celkový cholesterol a zvýšit HDL.
Granátové jablko - obsahuje vysoké množství polyfenolů, zejména punicalaginů. Několik placebem kontrolovaných klinických studií ukázalo, že granátové jablko může snížit hladinu celkového cholesterolu a LDL u lidí s vysokým cholesterolem a může také zlepšit další parametry svědčící pro aterosklerózu.
Prospěšné mohou být i další přírodní složky, jako je Gynostemma pentaphyllum, hesperidin, guggul/guggul, karotenoidy, rybí tuk, niacin, červená kvasnicová rýže a další.