Webový prohlížeč, který používáte je zastaralý a není podporován (některé funkce nemusí fungovat správně). Prosíme aktualizujte si prohlížeč. Více informací na
odkazu zde.
Česnek, voňavá, nenáročná cibulka, která hraje roli v chuti tolika pokrmů, má také řadu výhod pro vaše srdce, mozek a zdraví imunitního systému.
Obsahuje řadu klíčových sloučenin včetně vitamínů a minerálů, které poskytují silné antibiotické, imunopodporující, protirakovinné a kardioprotektivní výhody.
Česnek, voňavá, nenáročná cibulka, která hraje roli v chuti tolika pokrmů, má také řadu výhod pro vaše srdce, mozek a zdraví imunitního systému.
Obsahuje řadu klíčových sloučenin včetně vitamínů a minerálů, které poskytují silné antibiotické, imunopodporující, protirakovinné a kardioprotektivní výhody.
Česnek úzce souvisí s cibulí, šalotkou, pórkem a pažitkou a je po tisíce let základním jídelníčkem v Africe, Asii, Evropě a středomořské oblasti. V posledních letech výzkumy prokázaly, že tato oblíbená zelenina má řadu zdravotních výhod:
Rakovina
Existují důkazy, které naznačují, že česnek má schopnost bojovat proti rakovině. Například rozsáhlá studie Iowa Women’s Health Study analyzovala stravu více než 41 000 žen středního věku a zjistila, že vyšší spotřeba česneku byla spojena se sníženým rizikem rakoviny tlustého střeva.
Imunitní systém
Výzkum ukazuje, že česnek může posílit lidský imunitní systém. Studie provedená během chřipkové sezóny zjistila, že subjekty užívající starý česnekový extrakt snížily závažnost nachlazení a chřipky s méně symptomy a měly nižší počet školních a pracovních absencí.
Vitamíny a minerály
Česnek je pozoruhodně bohatý na řadu důležitých živin. Česnek obsahuje vlákninu, dále selen, vitamín C, mangan, vápník, vitamín B6, měď, draslík, fosfor a železo.
Srdeční choroby
Analýza četných studií ukázala, že česnek snižuje hladinu celkového cholesterolu a také snižuje diastolický a systolický krevní tlak.
Antibiotikum
Česnek má antibiotické vlastnosti. Studie srovnávající česnek se širokospektrými komerčními antibiotiky někdy ukázaly, že je z těchto dvou účinnější. A zajímavé je, že se nezdá, že by si bakterie vyvinuly rezistenci vůči česneku tak, jako je tomu u typických antibiotik.