Webový prohlížeč, který používáte je zastaralý a není podporován (některé funkce nemusí fungovat správně). Prosíme aktualizujte si prohlížeč. Více informací na odkazu zde.
Prohlašuji, že jsem se seznámil se zásadami zpracování osobních údajů.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Měna
Česká koruna (CZK)
Euro (EUR)
Americký dolar (USD)
Země
Česká republika
Vybrat jinou zemi
menu
Florbalová poradna eFlorbal laboratoř Doprava a platba

Doprava

Doprava pro zemi: Česká republika
Doprava Cena Doprava zdarma od
Balíkovna Balíkovna 63 Kč 1 490 Kč
Česká pošta - Balík Do ruky Česká pošta - Balík Do ruky 88 Kč 2 000 Kč
PPL PPL Od 90 Kč
Česká pošta - Balík Na poštu Česká pošta - Balík Na poštu 92 Kč
Zásilkovna domů - kurýr Zásilkovna domů - kurýr Od 91 Kč
Zásilkovna Zásilkovna Od 61 Kč
GLS GLS Od 97 Kč
PPL Parcel Shop PPL Parcel Shop Od 57 Kč 1 500 Kč
Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Zdarma
Osobní odběr - Uherské Hradiště Osobní odběr - Uherské Hradiště 45 Kč

Platba

Dostupné způsoby platby jsou závislé na zvolené dopravě.
Platba Cena
Bankovní převod (zálohová faktura) 0 Kč
Dobírka 29 Kč
Hotově ve výdejně 0 Kč
Platební kartou ve výdejně 0 Kč
Platební karta online 0 Kč
Kontakt Dárky
Registrujte se a získejte výhody!

Jak vybrat florbalovou brankářskou helmu?

5. 3. 2020, Thomas

Brankářské vybavení se podstatně podílí na Tvém výkonu. Její výběr, způsob oblékání a péče o ni jsou důležitou součástí brankářské přípravy. Na rozdíl od ostatních hráčů, kterým stačí správná hokejka a boty, musí mít brankář mnohem více věcí. Toto je důvod, proč je výběr správného vybavení tak komplikovaný. Brankář se staví do cesty střelám, které mohou dosahovat i rychlosti kolem 200 km/h. A to je už velká rychlost.

V dnešní době existuje spousty různých druhů a typů brankářského vybavení s různým designem, kvalitou i od různých výrobců. Jak se v tom vyznat? A jak vybrat to nejlepší? Odpovědi na tyto otázky najdeš u nás. Dnes se zaměříme na to nejdůležitější - brankářskou masku/helmu.

Juniorská, univerzální a seniorská maska.

Jak si tedy vybrat správně brankářskou masku/helmu?

Brankářská maska je to nejdůležitější, co potřebuješ, abys mohl vůbec chytat! Přece jenom dostat míčkem letícím 200 km/h přímo do obličeje není nic příjemného. Masku musíš mít nejen kvůli Tvému bezpečí, ale i kvůli oficiálním pravidlům IFF.

Florbalová maska musí splňovat spousty požadavků, ale především musí splňovat bezpečnostní kritéria. Musí chránit hlavně oči a obličej brankáře. Tyto požadavky dnes splňují téměř všechny masky. Pokud chceš mít ale jistotu, pomůže Ti IFF certifikace. U brankářských masek totiž platí stejné pravidlo, jako u ostatního vybavení. IFF svojí certifikací garantuje, že se jedná o bezpečný produkt.

Rozdíl mezi juniorskou a seniorskou maskou.

Základní rozdělení masek

Při výběru masky jsou důležité dvě věci: pohodlí a dobrý výhled. Nejdříve se zaměříme na pohodlí. Požadovaný komfort Ti poskytne jenom maska ve správné velikosti. První věc, která by Tě tedy měla zajímat, je správná velikost Tvé masky.

Standardně výrobci rozdělují brankářské masky podle maximálního obvodu Tvé hlavy na:

Pro základní výběr masky Ti tedy stačí pouze krejčovský metr, kterým si změříš obvod hlavy a hned víš, jakou masku potřebuješ.

Jak změřit obvod hlavy?

Pokročilé rozdělení masek

Pro pokročilý výběr masky to bohužel takto nefunguje. Při volbě velkosti je třeba zohlednit více faktorů než jenom obvod hlavy. Rozdíl mezi juniorskou a seniorskou maskou totiž není pouze v jejich velikostech. Například juniorská maska je levnější, menší a má méně bezpečnostních prvků. Všechny tyto aspekty si probereme v dnešním článku a pomůžeme Ti lépe se zorientovat ve florbalových maskách.

Juniorské/seniorské masky

Juniorské florbalové masky jsou velikostně menší, i když to není pravidlem (například Tempish má stejnou velikost jak pro juniorskou, tak i pro seniorskou masku). Juniorské masky jsou v porovnání se seniorskými maskami méně pohodlné, protože mají menší polstrování uvnitř masky. Jelikož je polstrování menší, sají tyto masky méně potu. Toto u nižších věkových kategorií nevadí, protože intenzita tréninků není tak vysoká. Ovšem při náročnějším tréninku juniorské masky nezvládnou odvést všechen pot a to má za následek, že Ti během tréninku/zápasu do očí stékají kapičky potu. Což není úplně ideální.

Polstrování seniorské masky.

Rozdíl mezi juniorskou a seniorskou maskou poznáš podle jejího tvaru hned na první pohled. Juniorské masky nemají prodloužený krk, což je jeden z jejich základních nedostatků. Jak rosteš, prodlužuje se Ti také krk. Tím pádem potřebuješ u masky delší bradu, která Ti ho chrání. Z tohoto důvodu doporučujeme juniorskou masku dětem maximálně do 12 let, a nebo si potom musíš dokoupit chránič krku. Tento chránič krku se ovšem skoro nevyrábí a při hře Ti spíše překáží, než pomáhá.

Juniorská masky bez prodloužené brady

Další prvek, který u juniorské masky nenajdeš a u seniorské ano, je chránič brady. Je vyrobený z pevného plastu a měkkého polstrování. Chrání Tě před úrazy brady a zároveň Ti zafixuje masku na místě.

Chránič brady u florbalových masek.

Univerzální masky

Univerzální masky jsou kombinací juniorské a seniorské masky. V podstatě se dá říct, že výrobce vezme juniorskou masku, zvětší její skořepinu na seniorskou velikost a hotovo. Univerzální masky jsou charakteristické tím, že:

  • nemají chránič brady
  • nemají prodloužený krk
  • mají menší polstrování

Univerzální florbalová maska.

Polstrování florbalové masky

Další důležitý prvek, který ovlivňuje tvé pohodlí, je polstrování florbalové masky. Z pohledu polstrování existují na trhu pouze dva typy masek:

Zpravidla levnější masky se vyrábí bez odnímatelných polstrů. Proč jsou tyto masky méně komfortní a měl by sis za odnímatelné polstry raději připlatit?

U masky s odnímatelnými polstry je můžeš po tréninku nebo zápase jednoduše vytáhnout. Nebudeme si tady nic nalhávat, pokud se v masce zapotíš jednou, nebo dvakrát není to problém. Bude-li se to ovšem opakovat, začne Ti maska zapáchat a hrát s takovou maskou opravdu nechceš.

Většinou jsou polstry přidělané pomocí suchého zipu. Takže polstry jednoduše vyndáš a hodíš je do pračky. Další výhodou je, že pokud už polstry neslouží, jak mají, můžeš je vyměnit za nové. Bohužel u masky bez odnímatelných polstrů toto nejde.

Polstrování seniorské masky.

Mřížka florbalové masky

Další důležitý aspekt, který ovlivňuje výběr masky, je dobrý výhled. Výhled z masky ovlivňuje především její mřížka, která se dělá ve dvou typech:

Oba dva typy mřížek splňují bezpečností kritéria. Což potvrzuje i IFF certifikace obou mřížek. Hlavní rozdíl mezi těmito mřížkami je průhled. Mřížky “Cat eye” jsou vytvořené pro maximalizaci průhledu, zatímco klasická mřížka má prostor pro průhled menší. Nedá se ovšem říct, který typ mřížky je lepší. Tady opravdu záleží na subjektivním pohledu. Každopádně pokud si vybereš masku s “Cat eye” mřížkou měl bys mít lepší výhled. S tím je samozřejmě spojená i trochu vyšší cena masky.

Mřížka Cat eye pro lepší výhled.

Jak poznáš že ti maska sedí?

99% florbalových masek Ti bude sedět. Každá maska má v sobě spousty polstrů vyrobených z měkké pěny. Takže se ti krásně přizpůsobí. To samé platí i u chrániče brady. Jak ale zajistit, aby Ti maska padla dokonale? Snadno! Maska má pět gumových popruhů, které jsou připevněné k masce pomocí kovového patentu. Všechno je tedy o tom, vyhradit si dostatek času a postupně přitáhnout/povolit tyto gumové popruhy. Je to zdlouhavý proces, ale nakonec se Ti to vyplatí, protože ve finále docílíš toho, že se budeš cítit, jako bys žádnou masku ani neměl.

Popruhy na úpravu masky.

Závěrečné hodnocení

Na trhu existují 3 typy florbalových masek:

Rozdíl mezi juniorskou a seniorskou maskou není pouze v jejich velikostech. Juniorské masky mají méně polstrování, základní mřížku a to nejdůležitější méně bezpečnostních prvků. Právě tyto bezpečností prvky jsou největším rozdílem mezi juniorskou a seniorskou maskou. Děti do 12 let nebo amatéři se mohou při výběru masky rozhodovat pouze podle obvodu své hlavy. Ostatní hráči by měli při výběru masky zohlednit všechny výše uvedené aspekty.

Ukázali jsme si jak vybrat brankářskou masku. V případě, že si pořád nejsi jistý s výběrem a budeš chtít poradit, neváhej nás kontaktovat na emailové adrese: info@eflorbal.cz , kde Ti rádi poradíme! ;-)


Zaujal Vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli.

Tato stránka v rámci poskytovaní služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací, včetně informací o jejich odstranění a vypnutí naleznete zde .