Webový prohlížeč, který používáte je zastaralý a není podporován (některé funkce nemusí fungovat správně). Prosíme aktualizujte si prohlížeč. Více informací na odkazu zde.
Prohlašuji, že jsem se seznámil se zásadami zpracování osobních údajů.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Měna
Česká koruna (CZK)
Euro (EUR)
Americký dolar (USD)
Země
Česká republika
Vybrat jinou zemi
menu
Florbalová poradna eFlorbal laboratoř Doprava a platba

Doprava

Doprava pro zemi: Česká republika
Doprava Cena Doprava zdarma od
Balíkovna Balíkovna 63 Kč 1 490 Kč
Česká pošta - Balík Do ruky Česká pošta - Balík Do ruky 88 Kč 2 000 Kč
PPL PPL Od 90 Kč
Česká pošta - Balík Na poštu Česká pošta - Balík Na poštu 92 Kč
Zásilkovna domů - kurýr Zásilkovna domů - kurýr Od 91 Kč
Zásilkovna Zásilkovna Od 61 Kč
GLS GLS Od 97 Kč
PPL Parcel Shop PPL Parcel Shop Od 57 Kč 1 500 Kč
Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Zdarma
Osobní odběr - Uherské Hradiště Osobní odběr - Uherské Hradiště 45 Kč

Platba

Dostupné způsoby platby jsou závislé na zvolené dopravě.
Platba Cena
Bankovní převod (zálohová faktura) 0 Kč
Dobírka 29 Kč
Hotově ve výdejně 0 Kč
Platební kartou ve výdejně 0 Kč
Platební karta online 0 Kč
Kontakt Dárky
Registrujte se a získejte výhody!

Jak vybrat kvalitní florbalové mantinely?

15. 10. 2019

Florbal je krásný sport. Je ovšem také velmi tvrdý! S touto tvrdostí se musí potýkat nejenom hráč, ale i herní vybavení, což jsou i florbalové mantinely. Florbalové mantinely jsou téměř každý zápas, nebo trénink vystavovány intenzivním střelám, nárazům a nebo třeba i pádům. Mantinel je složen z jednotlivých částí. Každá část musí být vytvořena tak, aby bez problémů odolala všem těmto jevům. Odolnost mantinelů je tvořena především materiálem, technologiemi a výrobním postupem. Pojďme se spolu na ně podívat z blízka!

Typy mantinelů

Florbalové mantinely můžete rozdělovat podle materiálu, ceny, bezpečnosti, z ekologického pohledu, a nebo třeba podle certifikace mezinárodní florbalové federace (dále pouze IFF). Na florbalovém trhu máme:

  • mantinely s IFF certifikací
  • mantinely bez IFF certifikace

Hlavním rozdílem mezi mantinely s IFF certifikací a mantinely bez certifikace je takový, že s mantinely bez IFF certifikace se nemůžete účastnit oficiálních florbalových soutěží. Dále mantileny opatřené IFF certifikací musí projít kontrolou kvality a bezpečnosti. Tuto kontrolu provádí IFF a k udělení certifikace je nutné splnit všechny kritéria testů, kterým IFF florbalové vybavení vystavuje. Za udělení certifikace si IFF bere certifikační poplatek, za který Vám poskytne certifikační nálepku s číselným označením. Mezi hlavní důvody, proč IFF přistoupila k těmto kroku je kontola bezpečnosti a kvality výrobků a tím hájení dobrého jména florbalu. Pokud si koupíte florbalové vybavení s certifikační nálepkou, IFF Vám garantuje, že se jedná o kvalitní a bezpečný produkt. Nicméně i v rámci certifikovaných produktů jsou rozdíly co se týče kvality.

IFF certifikační nálepka.

Abychom Vám ukázali, jak se zorientovat v kvalitě mantinelů, a pomohli Vám s výběrem toho nejlepšího, poslouží nám rozdělení mantinelů na následující 2 skupiny:

  • Nejlevnější florbalové mantinely
  • Kvalitnější mantinely

Nejlevnější florbalové mantinely

U mantinelů základní řady můžete očekávat nižší cenu. Tato nižší cena je lákavá, ale nižší cena většinou značí nižší kvalitu. Zde se kvalitou rozumí méně kvalitní zpracování materiálu a konstrukce, což ve finále ovlivní životnost mantinelů. Doporučujeme zvážit konstrukci materiálů tak, aby mantinel nedržel pouze díky spoji s ostatními, ale sám měl opěrný prvek.

Kvalitnější mantinely

U mantinelů z této kategorie můžeme očekávat, že jsou vyrobené z vysoce kvalitního a extrémně pevného plastu, který zaručí jak pevnost mantinelů, tak i ideální odskok míčku při hře. Mantinely na první pohled poznáte tak, že ze zadní strany mají silnější plastové sváry - a to asi 22 mm. Tím pádem mají daleko větší pevnost a tím i životnost. Obecně platí - čim tlustší svár tím lěpší pevnost. Silnější sváry mají až 3x vetší pevnost a tím i delší životnost než tenký svár.

Plastový svár kvalitního florbalového mantinelu.

Nyní si ukážeme hlavní kritéria, podle kterých bychom se měli rozhodovat při výběru nových florbalových mantinelů. Dále si popíšeme, jaký je rozdíli u těchto kritérií při porovnání nejlevnějších florbalových mantinelů a kvalitnějších florbalvoých mantinelů.

Stabilita mantinelů

Na obrázku níže můžete vidět mantinel bez opěrného prvku. Tyto mantinely jsou nestabilní a muže během hry docházet k tak zvanému "padání hřiště", kdy se postupně zhroutí všechny mantinely. Většina mantinelů bez opěrného systému řeší tento problém buď pevným spojením mantinelových částí a nebo kovovou konstrukcí vloženou do mantinelů. Proč jsou tato řešení špatná si ukážeme níže.

Mantinel bez stabilizačního prvku.

Oproti tomu u kvalitnějších materiálů najdete opěrný systém, se kterým budete "padání hřiště" předcházet. Jeden z těchto sytémů muže být třeba "Stable triangle technology". Tento systém se vyznačuje tím, že pro větší stabilitu je ke každému dílu mantinelu přivařen stabilizační prvek. Mezi výhody tohoto systému patří větší stabilita mantinelů. Protože je mantinel více stabilní, nepotřebuje v sobě kovové prvky. Vyhnete se tedy nebezpečnému kovu v obvodových hranách i kovovým spojům.

Kvalitní mantinel se stabilizačními prvky.

Bezpečnost mantinelů

V rámci konstrukce se do ruzných částí levných mantinelu používají kovové prvky. Kov u rychlé a dynamické hry může být problém, proto doporučujeme pečlivě zvážit jak je tento prvek zakomponovaný do konstrukce a výsledného mantinelu. V ideálním případě by ve florbalových mantinelech neměl být kov žádný. Kov se do mantinelů typicky vkládá do jejich spojů, kde slouží k pevnému spojení a především nahrazuje stabilizační systém mantinelů. Dalším místem, kde se používá kov je uvnitř obvodových hran. V této části mantinelu kov napomáhá proti křivení mantinelu, které je způsobené použitím levného materiálu. Hlavní problém v obou dvou případech je bezpečnost - např. při rozpojení mantinelů a nebo pádu na horní hranu mantinelu. Bezpečnost je jedním z nejdůležitější aspektů při zvažování koupě mantinelů. Doporučujeme se vyhnout kovovým prvkům, které mohou být v budoucnu zdrojem problémů a zranění.

Spoje

Dalším rizikovým prvkem mantinelů je pevný spoj jeho dílů, pevný spoj sice drží pevně jednotlivé mantinely k sobě, ale má za každé situace držet hřiště k sobě? Správný mantinel by měl být stabilní bez těchto kovových prvků a zároveň by se měl při nárazu rozpojit, díly by se měly částěčně rozestoupit tak, aby se případný náraz ztlumil. Toto se u pevného spoje bohužel nestane a nárazy do mantinelu jsou pak tvrdší.

Nebezpečný kovový spoj mantinelu.

Kromě použití kovu pro spojení nejlevnějších mantinelů používají někteří výrobci spojení mantinelových dílců pomocí plastových čepů, další výrobci používají plastové zobáčky. U těchto spojů je stejný problém jako u kovu. Spoj sice neobsahuje kov, ale při střetu s hráčem nedojde k rozpojení mantinelů, což opět není bezpečné. Tento rizikový prvek je u kvalitnějších mantinelů nahrazen "pružným spojem", jedná se o nejlepší variantu spojení mantinelů, která přispívá k bezpečí všech účastníků hry. V zásadě se ke spojení používají elastické natahovací gumy, které při nárazu hráče na mantinel vyskočí a díly mantinelu se rozestoupí.

Bezpečný elastický spoj mantinelu.

Horní hrana

Horní hrana je jedna z nejnebezpečnějších částí mantinelu. Většina kontaktu hráče s mantinelem je právě v této části. Jak jste již mohli číst v části věnované stabilitě mantinelů, výrobci nejlevnějších florbalových mantinelů používají ke stabilizování svých výrobků kov v obvodových částí mantinelu, což může ohrozit bezpečnost hráčů při hře. Odlišit bezpečné a kvalitní mantinely od těch nekvalitních a nebezpečných Vám zaručeně pomůže právě tvar horní hrany. U nejlevnějších mantinelů můžete najít tuto část s ostrou hranou, zatímco u kvalitnějších mantinelů najdete tuto hranu kulatou.

Bezpečná kulatá horní hrana mantinelu.

Životnost florbalových mantinelů

Pro výrobu florbalových mantinelů je nutné spotřebovat přírodní zdroje - plast, kov apod. Při koupi mantinelů je proto nutné uvažovat také o životnosti. Je rozdíl když mantinely např. po třech letech maji odlomené bočnice nebo spodní podstavu. Nebo po 10 letech uživání jsou téměř neopotřebované zvenčí, možná je potřeba vyměnit pár gumových prvků, ale jinak drží pevně pohromadě. Proto zvažte, zda např. každé tři roky nevyvezete asi 500kg plastu na skládku.

Při zhodnocení všech výše popsaných kvalitativních kritérií nalezneme jak u kvalitních, tak i u nejlevnějších florbalových mantinelů několik výhod i nevýhod. Pro větší přehlednost jsme výhody a nevýhody obou typů mantinelů shrnuli do několika bodů níže.

Nejlevnější florbalové mantinely

Nevýhody:

  • Nižší pevnost svárů
  • Nižší bezpečnost
  • Nižší stabilita - klasické padání celého hřiště.
  • Nižší životnost
  • Horní hrana z kovu nebo nekulatá

Výhoda:

  • Nižší pořizovací cena.

Kvalitnější florbalové mantinely

Výhody:

  • Delší životnost
  • Vyšší bezpečnost
  • Pevnější technologie sváru
  • Stabilní pevný mantinel, který drží ve svislé polozek - celkově hřiště nepadá.
  • Kulatá horní hrana

Nevýhody

  • O něco vyšší pořizovací cena.

Uskladňování a manipulace s mantinely

Pokud budete pořizovat florbalové mantinely, nezapomeňte na vozík pro florbalové mantinely. Ten by měl mít dobrý výrobce k dispozici spolu s mantinely. Transportní vozík Vám zaraučí pohodlnou a rychlou přepravu mantinelů po hřišti. Také Vám poskytne vynikající skladovací prostor a zároveň sníží prostorovou náročnost při skladování mantinelů. Pokud chete mantinely na vozíku skladovat, nezapomeňte, že vozíky musí mít vzpěry na vymezovací části, jinak bude docházet ke křivení mantinelů.

Vozík na přepravu mantinelů

Mantinely s ideálním poměr cena/kvalita - Floorbee mantinely

Mezi kvalitní mantinely vyšší řady s IFF certifikací patří mantinely od značky Floorbee. Mantinely jsou vyrobeny z kvalitního plastu zaručující jejich pevnost. Mantinely Floorbee se vyrábějí v různých barevných kombinacích, ovšem nejprodávanější jsou varianty bílá a černá. Při výrobě mantinelů používá Floorbee nejmodernější výrobní postupy a Švýcarské technologie, které zaručují pevnost svárů mantinelů přeš 80 %, což je téměř stejná pevnost jako u souvislé vrstvy materiálu beze sváru.

Pro zvýšení bezpečnosti mantinelů je horní okraj ukončen kulatým lemem. Tento oblý lem je velmi bezpečný zejména při nárazu. Značka Floorbee vylepšila své mantinely použitím technologie: "Stable triangle technology" - díky použití této technologie jsou mantinely velmi stabilní, drží tvar a zároveň splňují náročné bezpečnostní kritéria IFF. Mantinely Floorbee nejdete už ve Švýcarku, Německu, Rakousku, Finsku, Singapuru ale i v dalších zemích světa. U nás můžete tyto mantinely najít třeba u extraligového týmu Panthers Otrokovice. Certifikace IFF je u maninelů Floorbee samozřejmostí.

Kvalitní florbalové mantinely FLOORBEE.

Ukázali jsme si rozdíl mezi kvalitními a méně kvalitními mantinely. V případě, že si pořád nejste jistý s výběrem a budete chtít poradit, neváhejte Nás kontaktovat na emailové adres: info@eflorbal.cz , kde Vám rádi poradíme! ;-)


Zaujal Vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli.

Tato stránka v rámci poskytovaní služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací, včetně informací o jejich odstranění a vypnutí naleznete zde .