Webový prohlížeč, který používáte je zastaralý a není podporován (některé funkce nemusí fungovat správně). Prosíme aktualizujte si prohlížeč. Více informací na odkazu zde.
Prohlašuji, že jsem se seznámil se zásadami zpracování osobních údajů.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Měna
Česká koruna (CZK)
Euro (EUR)
Americký dolar (USD)
Země
Česká republika
Vybrat jinou zemi
menu
Florbalová poradna eFlorbal laboratoř Doprava a platba

Doprava

Doprava pro zemi: Česká republika
Doprava Cena Doprava zdarma od
PPL Parcel Shop PPL Parcel Shop Od 55 Kč 500 Kč
Česká pošta - Balík Do ruky Česká pošta - Balík Do ruky 88 Kč 2 000 Kč
Zásilkovna domů - kurýr Zásilkovna domů - kurýr Od 91 Kč
Balíkovna Balíkovna 63 Kč 1 990 Kč
Česká pošta - Balík Na poštu Česká pošta - Balík Na poštu 92 Kč
PPL PPL Od 90 Kč
GLS GLS Od 97 Kč
Zásilkovna Zásilkovna Od 61 Kč
Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Zdarma
Osobní odběr - Uherské Hradiště Osobní odběr - Uherské Hradiště 45 Kč

Platba

Dostupné způsoby platby jsou závislé na zvolené dopravě.
Platba Cena
Bankovní převod (zálohová faktura) 0 Kč
Dobírka 29 Kč
Hotově ve výdejně 0 Kč
Platební kartou ve výdejně 0 Kč
Platební karta online 0 Kč
Kontakt Dárky
Registrujte se a získejte výhody!

Vše, co potřebuješ vědět o holích OxDog!

23. 2. 2021, Thomas

Florbalky od OxDogu v posledních letech zaznamenali velký boom. Jejich florbalové hole vidíš u spousty sportovců, e-shopů i v kamenných prodejnách. S tím souvisí i velice časté téma, které se v tělocvičně hojně řeší: "Jaké jsou technologie florbalových holi u OxDogu a co znamenají všechny ty piktogramy na holích? Proč tam jsou a kde najdeme jejich vysvětlení?” Právě nyní máš jedinečnou možnost podívat se na všechny OxDog technologie a jejich vysvětlení na jednom místě! Pojďme na to!

Z jakých materiálů jsou vyrobené florbalky OxDog?

V dnešní době jsou téměř všechny florbalové hole vyrobeny ze skelného vlákna, Carbonu a nebo jejich kombinací. Jako většina výrobců, tak i OxDog používá právě tyto základní materiály. Každá florbalová hůl kromě zmíněných materiálů obsahuje také lepidlo, které drží jednotlivé vrstvy pohromadě. Více o těchto lepidlech se dozvíš v části spojovací materiály.

Co je to skelné vlákno (sklolaminát/glassfiber)?

Skelné vlákno/sklolaminát je základní materiál pro výrobu florbalek. Pro výrobu florbalových holí je tento materiál agregován do tenkých drátů, které se následně spojují v tkz. síť. Skelné vlákno je velmi pevný a odolný materiál. Shafty vyrobeny z tohoto materiálu jsou tužší a umožňují větší přenos síly ze shaftu na čepel a tím i na florbalový míček. Herní vlastnosti hokejky jsou stabilnější a předvídatelnější. Díky svým vlastnostem se skelné vlákno stalo základním materiálem pro florbalové hole, jeho vlastnosti jsou:

  • Vysoká pevnost
  • Vysoká odolnost
  • Dlouhá životnost
  • Vyšší váha než u materiálu Carbon

Co je to Carbon?

Carbon (Karbon a nebo také uhlíkové vlákno) je jedním z nejpevnějších a nejlehčích materiálů dostupných na dnešním trhu. Tento materiál je pětkrát pevnější než ocel a zároveň nesrovnatelně lehčí. Karbon se často používá v letectví, kosmonautice, robotice a také ve florbale. Ve florbalkách se vyskytuje ve stejném stavu jako kompozitní materiál. Rozdíl mezi karbonem a kompozitem je v tom, že uhlíkové vlákno je křehčí a lehčí než kompozitní materiál. Ve srovnání s kompozitem je karbon křehčí materiál, protože uhlíkové vlákno je citlivější na nárazy. Celkové vlastnosti karbonu jsou:

  • Nízká váha
  • Horší přenos síly do čepele, než u kompozitního materiálu
  • Výborně absorbuje nárazy - vynikající pro střelbu příklepem
  • Vyšší náchylnost ke zlomení

Jaké typy Carbonu OxDog používá?

OxDog používá několik typů carbonu od T600 až po T2500/HP2700. T600 je nejtěžší carbon a T2500/HP2700 je ten nejlehčí. Florbalové hole s označením T2500/HP2700 tedy používají jeden z nejlehčích carbonů. Čím je carbon těžší, tím je jeho odolnost větší a naopak. Těžší hole jsou tedy odolnější, než ty s nízkou váhou. Karbonová hůl u OxDogu má toto označení:

  • carbon T/HP + číslo označující kvalitu carbonu

Co je to Composite (Karbon kompozit)?

Composite je směs karbonu a sklolaminátu(skelného vlákna). Carbon i skelné vlákno mají kladné i záporné vlastnosti. Pro získání těch nejlepších (lehkosti karbonu a pevnosti kompozitu) se tyto 2 materiály kombinují. Kombinace můžeš najít v různém poměru. Před koupí hole je vhodné tento poměr zjistit. Platí čím vyšší poměr karbonu oproti kompozitu, tím lepší má hokejka vlastnosti. Také ale platí čím více skelného vlákna v holi, tím je florbalka pevnější a lépe přenáší sílu ze shaftu na čepel a tím i na florbalový míček.

Jaké typy Composite materiálu používá OxDog?

OxDog používá 2 typy materiálu composite R600 a R500. R600 je kvalitnější a lehčí kompozitní materiál. R500 je těžší kompozitní materiál, ovšem je to nejodolnější materiál, který OxDog pro výrobu svých holí používá. Pokud na holi najdeš napsáno pouze “Composite”, jedná se o composite R500. Kompozitová hůl u OxDogu má toto označení:

  • Composite R600
  • Composite R500/Composite

Jaké typy spojovacího materiálu (lepidla) používá OxDog?

OxDog používá ve svých holích 3 druhy spojovacího materiálu (lepidla):

  • Pryskyřici EVO
  • Pryskiřici TRX
  • Odlehčenou pryskyřici HES

Pryskyřice EVO i TRX jsou syntetické pryskyřice. Pryskyřice EVO je lehčí, má delší životnost a zároveň nižší váhu než pryskyřice TRX. Poslední a zároveň nejlehčí spojovací materiál je odlehčená fenolická pryskyřice HES. Tato pryskyřice nemá tak dlouhou životnost jako předchozí dvě, ale to vynahrazuje její váha a pevnost, která je opravdu vysoká.

Proč se používají ve florbalových holích lepidla?

Ani skleněná vlákna ani uhlíková vlákna sama o sobě tak dobře nefungují, proto musí být kombinována s nějakým druhem lepidla (pryskyřice), které je drží pohromadě. Kombinace skleněných nebo uhlíkových vláken s pojivem vám poskytne kompozitní materiál.

Jak OxDog vyrábí své florbalky?

OxDog své hole vyrábí pomocí 2 základních postupů. U levnější holí je zvolený postup PRE-PREG - lisování holí do formy ve vakuu. U dražších florbalek používá OxDog postup BLOW MOULDED - lisování florbalových holí pomocí tlaku vzduchu.

Co to znamená Blow Moulded?

Blow Moulded je lisování florbalek pomocí tlaku vzduchu. Materiál spolu s pryskyřicí (lepidlem, který drží florbalovou hůl pohromadě) se vloží do formy. Forma na shaft se zahřeje na požadovanou teplotu. Jakmile forma a materiál dosáhne požadované teploty, tlakem vzduchu se naplní vzduchový měchýř, kolem kterého je materiál poskládaný. Tento měchýř poté vytlačí materiál od středu formy k jejímu okraji a florbalka získá svůj konečný tvar. Tento technologický postup dokáže vytvořit hole jakýkoliv tvarů (oval, round, hockey) a přitom zaručit jejich dokonalé vyvážení a vysokou pevnost.

Co to znamená PRE-PREG?

PRE-PREG je označení pro strojově vyráběné florbalové hole na automatizované výrobní lince. Na této lince se ve vakuu lisuje materiál (především materiál composite) do požadovaného tvaru. Jedná se o rychlejší a levnější výrobní postup.

Co to znamená Hyper/Ultra/Super fast?

OxDog vyvinul vlastní systém pro označení rychlosti holí, který indikuje, jak rychle dokáže florbalka vymrštit míček z čepele pryč. V podstatě se jedná o to, jak efektivně dokáže shaft přenést tvoji sílu do míčku. Čím lépe přenese Tvoji sílu, tím rychlejší je Tvoje střela a naopak. OxDog své shafty rozděluje do následujích 4 skupin:

  • Hyper fast shaft - nejrychlejší hole
  • Ultra fast shaft - ultra rychlé hole
  • Super fast shaft - rychlé hole
  • Medium fast shaft - středně rychlé hole

Co to znamená Hyper/Ultra/Super light?

Toto je označení váhové kategorie, do které florbalka spadá. OxDog u svých florbalových holí používá tyto váhové kategorie:

Orientace ve váhových kategorií je velice jednoduchá. Florbalky HYPERLIGHT jsou nejlehčí a florbalové hole s označením LIGHT jsou ty nejtěžší.

Co je to HES?

HES – nebo-li HIGH ENERGY SHAFT není technologie, ale pouze kombinace následujících technologií:

  • HES resin
  • Hyper/Ultra fast shaft
  • Blow Moulded
  • LC
  • Carbon T1000 a výše

Takto poskládané hole mají vynikající vlastnosti, především to jsou:

  • RYCHLOST - o 20% vyšší rychlost reakce tyče
  • SÍLA - o 20% navýšení přenosu síly
  • ŽIVOTNOST - zvýšená životnost tyče
  • VÁHA - až o 20% nižší hmotnost

Jaké má Oxdog technologie shaftu?

OxDog u svých holí používal spousty technologií. Všechny je můžeš vidět zde:

  • PowerRails - Pod tímto označením najdeš dvě vylisované drážky v shaftu hole. Tyto drážky přenášejí hráčovu sílu do zóny průhybu rychleji, než tomu je u klasického shaftu. Výsledkem tedy je rychlejší střela.
  • Double PowerRails - Tato technologie skrývá dvojici vylisovaných drážek, které zpevňují hůl. Jedna dvojice je pod omotávkou a druhá je uprostřed hole. Účel této technologie je vytvořit pevnou hůl odolnou vůči zlomení.
  • V-Dips - Technologie V-Dips je založená na důlcích ve tvaru V. Tyto důlky se nachází na povrchu celé hole. V-Dips technologie slouží k lepšímu přenosu síly a zároveň k lepší torzní tuhosti florbalové hole.
  • Tipkick - Pod tímto označení najdeš vylisované drážky, které posouvají zónu průhybu směrem dolů a tím zrychlují hůl.
  • Tipshape - Tato technologie označuje zakřivení hole ve spodní části u čepele o 1.5 stupně, což má za následek prudší střelu.
  • Curve shaft - Klasická curve technologie - zahnutí shaftu v jeho spodní části. Pro zvýšení pevnosti Curve shaftu OxDogu tuto technologii kombinuje s technologií Double PowerRails.

Všechny tyto zmíněné technologie jsou v podstatě minulostí. OxDog je používal, ale postupně od nich ustoupil. Samozřejmě můžeš narazit na všechny tyto technologie, ale bude to pouze u starších modelů. Nové modely používají pouze technologie:

Technologie Triad shaft je označení pro speciální profil shaftu. Nejedná se o profil držení (ROUND, OVAL/SWEOVAL, D-OVAL), ale o tvar shaftu mezi čepelí a omotávkou. Triad shaft označuje shaft ve tvaru trojúhelníku. Takto tvarovaná florbalka je podle výrobce více odolný a nabízí Ti větší rychlost hole = prudší střely! Pokud chceš Triad shaft vyzkoušet, najdeš ho u holí VIPER SUPERLIGHT & LIGHT.

Jaký profily držení mají florbalky OxDog?

Existuje několik typů profilů florbalových holí. Na každý tento typ si lze zvyknout a neexistuje univerzální doporučení, který profil je nejlepší. Jedná se vyloženě o subjektivní pocit. Profily florbalových holí od Oxdogu jsou tyto:

  • ROUND - kulatý profil držení. 90% florbalových holí má tento kulatý profil držení
  • OVAL - oválný profil držení. Tento oválný úchop poskytuje pevnější držení hole, ovšem nepatrně více materiálu, které je zde použito, zvyšuje váhu florbalky. Tento typ úchopu se hodí pro hráče s většími dlaněmi.
  • SWEOVAL - oválný profil držení. Název SWEOVAL je zkratka pro Švédský ovál. Tento Švédský ovál se od klasického liší svojí velikostí (SWEOVAL je méně patrný). V podstatě se dá říci, že Švédský ovál je mezistupeň mezi klasickým kulatým úchopem a úchopem oválným.
  • D-OVAL - čtvercový profil držení s oblými rohy. Tento úchop je specifický pro hole OxDog. Základní tvar držení je zde ovál ovšem vrchní část je o 5mm zploštělá, takže se z oválného držení stává spíše čtvercový profil. Ovšem oproti profilu držení HOCKEY(hranatý profil florbalové hole) jsou zde hrany zaoblené.

Co to znamená CPB?

CPB je zkratka pro CARBON POLYMER BLADE. Toto je označení pro florbalky, která mají čepel s karbonovým plátem. U florbalových holí Oxdog si můžeš všimnout písmen MB/MBC a nebo NB/NBC. Tato písmena označují tvrdost čepele (MB - medium Blade, NB - normal Blade). Písmeno C v názvu označuje zakomponovaný karbonový plát do čepele. (MBC - medium Blade s karbonem, NBC - normal Blade s karbonem). Karbonový plát by měl zabraňovat kroucení čepele a dělat čepel ještě pevnější. U Oxdogu můžeš také najít označení MBC/NBC +číslo (2). Jedná se o klasickou čepel s karbonovým plátem, akorát číslice značí počet těchto plátů.

Co to znamená SBS?

SBS je zkratka pro StickBalanceSystem. Tento systém ukrývá upravený špunt hole. SBS je špunt florbalky, do kterého si můžeš přidat 20g závaží a tím změnit těžiště hole. Celkově u OxDog najdeš celkem 3 typy špuntu na holi:

  • SBS
  • LC
  • Klasický normální špunt

Jak už jsi mohl číst, SBS je špunt, do kterého si můžeš přidat 20g závaží a tím změnit těžiště hole. Součástí florbalky je tedy ještě 20g závaží, které pomocí křížového šroubováku upevníš do špuntu. Opak této technologie je LC - LIGHT CUP. Hole s označením LC mají odlehčený špunt. Špunt je menší, tenčí a lehčí. Použitím této technologie dojde k odlehčení hole. Špunt je tak nepatrný, že Ti může připadat, jako by na holi žádný nebyl. Toto některým hráčům vyhovuje, ale jsou i tací, kteří potřebují větší špunt, protože jim pomáhá lépe ovládat jejich hůl. Poslední 3. varianta je už pouze klasický špunt, žádné závaží, žádné odlehčení, prostě klasika.

Co to znamená DW-Grip?

DW-Grip je označení omotávky. V minulosti měl OxDog rozdělené omotávky na horní a spodní část. Tyto florbalky můžeš najít právě pod označením DW-Grip. Horní část této omotávky měla označení Wrap grip a ta spodní část omotávky se označovala 1PieceGrip. Spodní část omotávky 1PieceGrip byla trvanliva a vyměňoval se pouze Wrap grip.

Jak jsi ale již četl, jedná se o staré označení, které se již nepoužívá, jelikož OxDog přešel z tohoto stylu omotávek ke klasické omotávce, kterou najdeš u jakékoliv jiné florbalky.

Dnes jsme se seznámili s OxDog technologiemi. Pokud tě něco zaujalo, ale nejsi si jistý, neváhej nás kontaktovat na emailové adrese: info@eflorbal.cz , kde Ti velmi rádi poradíme! ;-)


Zaujal Vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli.

Tato stránka v rámci poskytovaní služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací, včetně informací o jejich odstranění a vypnutí naleznete zde .